Innovació
Aplicada a la salut
i la prevenció
Innovació
Aplicada a la salut
i la prevenció
A Mutua Universal la innovació tecnològica és sinònim d’atenció aplicada a la salut i el benestar de les persones. Una aposta que ha permès a l’entitat oferir en tot moment i a qualsevol lloc una resposta àgil, eficient i flexible a les diverses necessitats de les seves empreses associades i persones treballadores protegides i adherides, tant en la millora dels serveis com en l’accés a la informació, la tramitació i l’assessorament.
Noves tecnologies aplicades a la salut
EVOLUCIÓ CONTÍNUA DE LA TELEMEDICINA
L’entitat incorpora constantment solucions tecnològiques amb l’objectiu de millorar el seu sistema de telemedicina avançat, implantat a tots els centres assistencials.
D’aquesta manera, Mutua Universal garanteix l’accés a la medicina especialitzada al conjunt de la seva població protegida i adherida, independentment de la ubicació, i contribueix a millorar l’eficiència, la qualitat i la seguretat dels processos.
REALITAT VIRTUAL APLICADA A LA SALUT MENTAL
Mitjançant l’aplicació de la realitat virtual a l’avaluació i el tractament psicològic, Mutua Universal és capaç de tractar els trastorns d’estrès posttraumàtic causats per accidents laborals que poden interferir en les tasques quotidianes i la qualitat de vida de les persones treballadores.
TÈCNIQUES APLICADES A LA REHABILITACIÓ
Telerehabilitació
Al llarg de l’any 2022, Mutua Universal ha iniciat un estudi pilot de telerehabilitació per al tractament de patologies d’espatlla, cervicals, lumbars i de turmell.
Diatèrmia terapèutica
Tècnica de rehabilitació que utilitza camps magnètics o elèctrics que contribueixen a la relaxació dels músculs i alleugen la sensació de dolor.
Cinta de córrer antigravetat Alter-G
Eina mèdica que permet el control total del pes corporal suportat per les cames mitjançant l’ús d’aire en una cambra de pressió controlada que aixeca suaument els i les pacients.
En lesions amb estabilitat i equilibri compromesos, aquesta eina ofereix a la persona tractada una alta sensació de seguretat, cosa que repercuteix en la reducció del risc de recaiguda.
TÈCNIQUES APLICADES A LA BIOMECÀNICA
Laboratori de biomecànica
Servei per a la valoració funcional en l’avaluació de la incapacitat laboral en processos de dolor musculoesquelètics.
Permet monitorar l’evolució funcional de la regió malmesa al llarg del seguiment del procés de rehabilitació. A més, és una prova objectiva per determinar de manera fefaent l’estancament o la recuperació funcional de la regió malmesa.
Projecte Lynx
Eina per a la mesura objectiva de la mobilitat i la força en articulacions que permet al col·lectiu assistencial una agilitat més alta en el diagnòstic i proporciona una qualitat assistencial major a la població protegida de Mutua Universal.
SEGUIMENT I VALORACIÓ DEL PACIENT
Termografia
Ús de la termografia en els processos de traumatologia laboral.
Aquesta tècnica permet, mitjançant càmeres tèrmiques, captar la temperatura de les zones corporals danyades, cosa que serveix d’ajuda per al diagnòstic, el tractament i el seguiment de lesions o patologies.
Ecografia
Implantació als centres assistencials de l’ús de l’ecografia, eina que permet identificar diversos tipus de lesions com inflamacions, ruptures i traumatismes.
En l’àmbit laboral, l’ecografia destaca pel seu ús en patologies de l’espatlla; valoració de l’articulació del colze i la musculatura
associada; estudi del canell i les seves patologies principals, i valoració de genoll, turmell i peu.
Innovació aplicada a la prevenció
LABORATORI D’ERGONOMIA
Ubicat al centre de Mutua Universal a Navarra, el laboratori d’ergonomia de l’entitat ofereix un servei de referència i diferencial, pioner a Espanya, en la prevenció de lesions i baixes repetitives de llarga durada mitjançant la recerca de solucions a problemes musculoesquelètics que afecten l’entorn laboral
EMPRESES ASSESSORADES PEL LABORATORI D’ERGONOMIA
EL 2022 PER SECTOR D’ACTIVITAT
REALITAT VIRTUAL APLICADA
A LA REDUCCIÓ DE L’ESTRÈS
EntrenaTuRelax
Experiència immersiva que utilitza la realitat virtual al servei de la prevenció de riscos laborals per reforçar la gestió dels riscos psicosocials a les empreses.
A través d’aquesta tecnologia, les persones treballadores poden entrenar habilitats, competències i destreses per al control efectiu de l’estrès, per sensibilitzar així sobre la importància de gestionar els riscos de naturalesa psicosocial com a pilar bàsic per promoure i crear un estil de vida saludable.
PROGRAMA PER A LA PROMOCIÓ
DEL CAPITAL PSICOLÒGIC
Mutua Universal ha desenvolupat un Programa per a la promoció del capital psicològic (PsyCap, per l’acrònim en anglès) amb l’objectiu de proporcionar a les empreses associades i les seves treballadores i treballadors bones pràctiques i recursos per identificar el nivell de capital psicològic de les persones i prevenir el deteriorament de la salut mental.
L’adopció d’aquest projecte permet a les empreses associades:
BENESTAR UNIVERSAL
Programa per al suport a la prevenció i la promoció de la salut que permet gestionar la salut i el benestar de les persones treballadores, així com la sostenibilitat de les empreses associades.
El programa, que s’adapta a les necessitats, característiques i objectius que es defineixin amb cada empresa associada, integra assessoraments, activitats i materials per a la sensibilització i divulgació, així com una plataforma web que dona suport a la gestió de la informació i el seguiment i-d’indicadors de salut.
APPS DE PREVENCIÓ
PREMIS INNOVACIÓ I SALUT: RECONEIXEMENT A LA INNOVACIÓ APLICADA A LA MILLORA DE LA SALUT I LA QUALITAT DE VIDA
El novembre del 2022 es va celebrar la cerimònia de lliurament de guardons de la setena edició d’aquests premis creats el 2015, que tenen com a objectiu distingir i difondre la tasca d’aquelles empreses associades a Mutua Universal altament compromeses amb la promoció de la salut que hagin dut a terme projectes o accions innovadores aplicats a la millora de la qualitat de vida de les seves persones treballadores.
L’esdeveniment va comptar amb una ponència a càrrec del professor Mateo Valero, fundador i director del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), i del professor Alfonso Valencia, director del Departament de Ciències de la Vida del BSC-CNS i professor d’ICREA Research.