Publicat el: 05/07/2017
Presidente

 

 

"Juntament amb el desenvolupament excel·lent de l’activitat pròpia, estenem el nostre compromís social a altres àmbits, com el de les ajudes socials als treballadors i les seves famílies"

 

 

Juan Echevarria Puig
President de Mutua Universal

Publicat el: 03/04/2017

L’any 2017 ha estat un any convuls per a Espanya. Barcelona i Cambrils van patir sengles atemptats reivindicats per l’Estat Islàmic, amb un resultat de 16 morts i aproximadament 150 ferits. Les Rambles de Barcelona, mundialment conegudes, amb característiques pròpies i irrepetibles que les converteixen en un mostrari de vivències, activitats i nacionalitats, es va convertir en l’aparador perfecte del terrorisme mundial, al qual es va afegir la confusió de les responsabilitats, in vigilando i la utilització de les manifestacions d’indignació i de dolor, tot i ser presidides per SM el Rei d’Espanya.

En l’àmbit polític, el Parlament de la comunitat autònoma de Catalunya va promulgar la Llei 19/2017 de 6 de setembre, de referèndum d’autodeterminació, i la Llei 20/2017 de 8 de setembre, de transitorietat jurídica i fundacional de la República Catalana, que van ser anul·lades respectivament per sentències del Tribunal Constitucional del 17 d’octubre i 8 de novembre del mateix 2017.

La Llei 21/2017 del mateix Parlament, de 20 de setembre de 2017, per la qual es creava l’Agència Catalana de Protecció Social, va ser suspesa pel Tribunal Constitucional el 17 d’octubre, que també va admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat del Govern d’Espanya.

Totes aquestes fases successives van culminar amb la convocatòria d’un referèndum unilateral, el de l’1 d’octubre de 2017, que decidiria la proclamació de la República Catalana Independent, com es va fer al Parlament de Catalunya el 27 d’octubre de 2017.

El Govern espanyol, amb previ requeriment al President de la comunitat autònoma i amb l’acord del Partit Socialista Obrer Espanyol i de Ciutadans i aprovació per majoria absoluta del Senat, va adoptar i va aplicar l’art. 155 de la Constitució.

A la seva empara, es van convocar eleccions al Parlament de Catalunya per al 21 de desembre. Aleshores, Ciutadans es va convertir en el partit amb més representació, però sense obtenir la majoria absoluta amb la suma dels també anomenats partits constitucionalistes.

Consegüentment, la composició, l’actitud i els propòsits del nou Parlament són semblants als de l’anterior.

Tots aquests esdeveniments van donar lloc a l’atribució de responsabilitats penals, i en la seva fase d’instrucció, a nombroses detencions preventives que l’expresident de la Generalitat i altres persones han eludit amb la seva marxa a l’estranger.

L’economia i la societat en conjunt s’han vist profundament afectades per tots aquests esdeveniments, que afecten a tota la Nació. Més de 4.500 empreses radicades a Catalunya han canviat el domicili social, i moltes també el fiscal, a una altra Comunitat. Els efectes de la insegura situació, encara no resolta, s’aniran avaluant en un futur pròxim i patint, no només econòmicament, a llarg termini. L’atenció prestada i la preocupació consegüent no es deriven de l’assentament de la seu social de la nostra Mutua. Mutua Universal, en qualsevol cas, complirà sempre en tota l’extensió i contingut els compromisos de col·laboració contrets amb l’Estat espanyol.

L’any 1948, el catedràtic Pedro Laín Entralgo, va resumir, al títol del seu gran assaig Espanya com a problema, la magnitud de tota aquesta qüestió, que d’una manera o altra ja formulaven els nostres millors intel·lectuals, de Ganivet a Miguel de Unamuno i Joan Maragall.

Finalment, també en l’àmbit nacional, s’ha produït un esdeveniment d’extraordinària importància. La moció de censura al Govern del Partit Popular, a proposta del PSOE, el dia 1 de juny va obtenir la majoria parlamentària absoluta, amb la dimissió obligada de l’executiu i la formació d’un nou Govern presidit pel Sr. Pedro Sánchez, Secretari General del PSOE. El nou Govern prosseguirà el període reglamentari fins a la futura convocatòria electoral. 

En l’àmbit internacional, Donald Trump va resultar elegit 45è President dels Estats Units, amb un programa de previsible gran impacte en el comerç i la política global en preveure la revisió de tots els acords internacionals. La suspensió en l’Acord Transpacífic de Cooperació Econòmica (TPP) i la reestructuració del Tractat de Lliure Comerç de l’Amèrica del Nord (TLCAN) amb el Canadà i Mèxic, o la política immigratòria, són expressió del lema electoral "Primer, Amèrica". 

Al Regne Unit, el 8 de febrer, el Parlament Britànic va autoritzar el Govern de May a iniciar les negociacions del Brèxit amb la UE, previstes d’entrar en vigor el 29 de març del 2019. 

Alemanya i França, amb Espanya, i confiem que amb Itàlia i Portugal, encapçalin la superació d’una crisi provocada per la tradicional política insular i insolidària anglesa. 

Deixem la política tan atractiva com imprevisible i busquem consol en l’economia i afirmem una vegada més la nostra fe en Espanya, recolzada pels números que entonen la seva cançó exacta.

Publicat el: 03/04/2017

Mutua Universal ha prosseguit augmentant la col·laboració amb entitats públiques i privades, per al desenvolupament de nous serveis i les possibilitats de compartir coneixement i experiències per tal que la societat sencera en surti beneficiada.

 

Publicat el: 03/04/2017

Les nostres dades macroeconòmiques mostren una economia expansiva en si mateixa i en termes comparatius amb la resta d’Europa. El PIB va créixer el 3,1%, comparat amb el 2,3% de la zona euro, amb quatre anys de recuperació, tres dels quals per sobre del 3%.

Els dos grans motors del creixement han estat, com ha de ser, el consum i la inversió. La despesa familiar va créixer el 2,4%, i la pública, l’1,6%. La inversió va incrementar un 5%, amb un 6,1% en béns d’equip, el millor sector sense escarafalls. 

La construcció va tornar a créixer fins a un 4,9%. La indústria, un 3,7%. L’agricultura, la ramaderia, la silvicultura i la pesca, un 3,7%. Les exportacions, ni més ni menys que un 5%, i les importacions, un 4,4%. 

Tot aquest creixement es va traduir en un augment del 2,9% en l’ocupació, amb la creació de 506.000 llocs de treball, que va reduir l’atur a 3,41 milions d’aturats inscrits, i la taxa d’atur, al 16,4%. Aquestes últimes xifres encara són punyents, però les més baixes des de 2009. 

Emmarcades per les turbulències polítiques i els avenços econòmics, les Mútues Col·laboradores amb la Seguretat Social han continuat treballant, cada vegada amb més responsabilitat i millors mitjans, pel benestar dels treballadors protegits en una col·laboració publicoprivada exemplar. 

Les mútues estan patint el problema global deficitari de la nostra assistència sanitària i de la Seguretat Social. Un problema agreujat pel fet que les mútues han assumit els efectes econòmics de la malaltia comuna i han entrat en aquest remolí que necessita una solució urgent mitjançant la formulació, l’aplicació i el desenvolupament de normatives noves. 

La fulminant reducció de les aportacions de les mútues a la minvada "guardiola de la Seguretat Social" ho diu tot. 

L’anomenada Llei de Mútues 35/2014 de 26 de desembre regula íntegrament el règim jurídic de les mútues amb la Seguretat Social i les seves funcions com a entitats associatives privades col·laboradores en la gestió de la protecció pública sanitària, però al reglament, tot i que no s’ha publicat, després de gairebé quatre anys, remet en temes tan importants com la composició i el funcionament dels seus òrgans de govern, les convocatòries de les juntes directives i el seu règim de funcionament, les responsabilitats, les despeses d’administració, la formalització dels convenis associatius, l’aplicació de les responsabilitats, etc... 

Cenyint-nos al nostre àmbit de gestió, Mutua Universal ha obtingut un augment de quotes del 7,47%, fins als 969.828.173 euros. 

Els excedents de l’exercici 2017 van arribar als 32.730.000 d’euros. 

La Mutua ha prosseguit augmentant la col·laboració amb entitats públiques i privades, per al desenvolupament de nous serveis i les possibilitats de compartir coneixement i experiències per tal que la societat sencera se’n beneficiï. S’han subscrit 20 acords de col·laboració amb universitats, col·legis de graduats socials i altres col·lectius. 

Juntament amb el desenvolupament excel·lent de l’activitat pròpia, estenem el nostre compromís social a altres àmbits, com el de les ajudes socials als treballadors i les famílies que han vist afectada la seva qualitat de vida. Hem atès 6.008 sol·licituds, per un valor total de 3.058. 576 euros, en una encomiable tasca de la Comissió de Prestacions Especials. 

Per donar resposta a l’augment constant en nombre i qualitat de l’activitat mutualística, en aquest últim exercici s’han invertit 2,9 milions d’euros en instal·lacions noves a Valladolid, Huelva i Lugo i 1,8 milions d’euros en millores i en l’adequació de centres assistencials. 

També s’ha continuat la tasca de digitalització, que aporta noves solucions i millora l’accessibilitat i l’eficàcia d’instal·lacions i serveis i la rapidesa i comoditat de l’usuari. 

Cal ressaltar com transcendent la interlocutòria no recurrible dictada per l’Audiència Provincial de Barcelona el 24 d’abril de 2017, pel qual la Mutua és tan sols i en darrer lloc responsable civil subsidiària en el procediment que es tramita davant el Jutjat d’Instrucció número 21 (DP 3532/07). 

Tenim el deure d’expressar gratitud a les empreses associades i als treballadors per la seva confiança, moltes vegades activa, en la nostra mútua. 

A la lleialtat, el compromís, el sacrifici i la generositat dels membres de la Junta Directiva, de les Comissions de Control i Seguiment i de Prestacions Especials i als components del Comitè d’Auditoria en el seu desè aniversari, de funcionament exemplar, a l’equip directiu i a tots els empleats, amb especial èmfasi al Director Gerent, Dr. Juan Güell. 

El President i el Director general d’Amat han seguit impulsant i canalitzant l’esperit mutualístic, procurant evidenciar-lo també de portes enfora. 

A més, l’equip ministerial ha comptat sempre amb la nostra col·laboració lleial, corresposta amb la seva ajuda i confiança. 

Sempre estarem disposats a seguir treballant perquè Espanya deixi de ser un esborrany imprecís permanent i per ajudar a desxifrar l’enigma que el mestre Ortega va formular en dir: "Només sé que em passa, que no sé el que ens passa".

A tots, moltes gràcies.

 

Juan Echeverría Puig
President de Mutua Universal

Publicat el: 02/05/2017

La tasca de digitalització aporta noves solucions i millora l’accessibilitat i l’eficàcia d’instal·lacions i serveis i la rapidesa i comoditat de l’usuari.